|
Hverabrauð
HverabrauðHverabrauð, hverabraud, dosł. chleb gejzerowy (z
isl.
hver oznacza
źródło termalne
, a brauð –
chleb
) – tradycyjny
islandzki
ciemny chleb
żytni
lub żytnio-
pszenny
wypiekany, a raczej gotowany, w specjalnie do tego wykopanych dołach w okolicach gorących źródeł (gdzie ziemia osiąga temperaturę ok. 100 °C). Pieczenie trwa ok. 12–24 h. Bibliografia Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Hverabrauð":
Chleb
...
Hverabrauð
Hverabrauð, hverabraud, dosł. chleb gejzerowy (z
isl.
hver oznacza
źródło termalne
, a ...
Kategoria:Pieczywo
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Hverabrauð":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|